Wie zijn wij?

Don Bosco Rijswijk is een jeugdcentrum met gevestigde naam, dat sinds 1953 vanuit onze prachtige locatie in de landgoederenzone activiteiten uitvoert voor jeugd en jongeren in onze stad. Wij zijn een onafhankelijke stichting, inmiddels zelfstandig van de Salesianen, maar met dezelfde missie als onze inspirator Giovanni Bosco: een Italiaanse priester die zich ontfermde over kansarme jeugd. Met deze pedagogische visie bieden wij een breed scala aan buitenschoolse activiteiten voor hen die dat nodig hebben. Het doel is preventief werk verrichten voor elk kind. Zolang je een kind een luisterend oor biedt en een veilige plek om te spelen, ontdekken en ontspannen, hangt het kind niet buiten op straat en kan je hulp bieden als dat nodig blijkt.

Een tijdloze formule, gezien het feit dat jaarlijks 18.000 keer wordt deelgenomen aan de activiteiten die wij organiseren. Zowel jeugd in de basisschoolleeftijd als jongeren tot en met 17 jaar en (met name eenzame) volwassenen kunnen bij Don Bosco terecht. We bieden een kookclub, sportmiddagen, taalspelletjes, chillavonden, spelletjesinstuif en een dagprogramma in nagenoeg elke schoolvakantie. Met als hoogtepunt het Vakantiebos in de zomer, waar 200 kinderen per dag deelnemen aan sport-, spel-, creatieve- en culinaire activiteiten. Met projecten gericht op het helpen van een ander, het verbeteren van taalvaardigheden en het betrekken van mensen met een beperking bewijzen wij continu met de trends mee te gaan en in te spelen op de behoeften van de maatschappij.

In samenwerking met allerlei lokale partners bieden wij cursussen timmeren, tuinieren, bakken en yoga: alles om te zorgen dat de jeugd een onbezorgde tijd geniet. De gevolgen van de pandemie hebben de behoefte aan laagdrempelige activiteiten alleen maar groter gemaakt. Extra aandacht gaat uit naar het samenbrengen van kinderen met een verschillende achtergrond. De cliché uitspraak ‘iedereen is welkom’ nemen wij letterlijk: we zijn er óók voor hen die geen Nederlands spreken, voor hen met een beperking en hen met een moeilijke thuissituatie. Dit uit zich niet alleen in de variatie aan bezoekers, maar ook in het kleurrijke team van medewerkers en vrijwilligers. De aandacht voor elkaar is goed voor hen én voor de maatschappij: het maakt dat mensen opbloeien en ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken.

Ons werk is mogelijk dankzij slechts 8 betaalde krachten en maar liefst 70 vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Het mag duidelijk zijn: wij zijn trots op ons werk en laten dat graag aan iedereen zien.

Don Bosco’s manier van werken met jongeren staat bekend als het ‘preventief pedagogisch systeem’. Het is samen te vatten aan de hand van enkele sleutelbegrippen. Aanwezigheid is de kern ervan. Niet om jongeren te ‘controleren’ maar om ‘er te zijn’ en zo een relatie met hen op te bouwen.

Liefde is het bindende element in het systeem. Jongeren moeten voelen dat er ‘van binnenuit’ aandacht aan hen wordt besteed. Dialoog houdt in dat de werkwijze geen eenrichtingsverkeer is. Door het aangaan van een dialoog voelen jongeren zich serieus genomen en zijn ze meer gemotiveerd om verantwoordelijkheid – een vierde sleutelbegrip – te dragen voor zichzelf en voor anderen. Stimuleren houdt in dat jongeren ertoe komen hun eigen mogelijkheden te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Don Bosco vond vertrouwen vanzelfsprekend. In plaats van jongeren te behandelen als onmondig en onzelfstandig, gaf hij hen zijn vertrouwen om tot ontplooiing te komen. Opgroeiende mensen hebben tenslotte ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk: om te spelen, te experimenteren, maar ook om fouten te maken en deze weer te herstellen.

Een Don Bosco Werker handelt volgens de kenmerken van het pedagogisch beleid en de gedragscode. Lees hieronder meer.

Jaarbericht en Jaarrekening 2022

“Alle momenten waarop we ons inzetten voor de mensen en kinderen die ons nodig hadden waren hoogtepunten van 2022. Iets wat Don Bosco zelf ook deed”

Lees hier het jaarbericht 2022.

Lees hier de jaarrekening 2022.

Jaarbericht en Jaarrekening 2021

“Het bieden van een plek aan kwetsbare jeugd, waar zij kunnen ontmoeten, ontspannen, leren en beleven. En daar brengt geen pandemie verandering in”

Lees hier het jaarbericht 2021.

Lees hier de jaarrekening 2021.

Jaarbericht en Jaarrekening 2020

“Terugkijkend op 2020 was het een jaar vol verrassingen. We blijven positief!”

Lees hier het jaarbericht 2020.

Lees hier de jaarrekening 2020.

Het bestuur is als volgt samengesteld:

Voorzitter Renko Schuil
Secretaris Kayleigh van den Berg
Penningmeester Sabrina van Beek
Bestuurslid Felix Brouwer
Bestuurslid Koen van Schie-Akdaĝ
Bestuurslid Karin Groenenboom – De Bruijn

Heb je een vraag voor het bestuur? Neem dan contact op via bestuur@donboscorijswijk.nl.

ANBI 

Stichting Don Bosco Rijswijk is sinds 2010 erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij zijn daar trots op. Door deze status kan je een gift aan ons aftrekken van je belasting. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met onze penningmeester via bestuur@donboscorijswijk.nl.

Om deze status te kunnen behouden moeten wij voldoen aan de publicatieplicht.

Vacature TSO Medewerker

15 UUR PER WEEK – VERDEELD OVER 5 DAGEN
PER DIRECT

De uitgebreide vacature lees je hier

Profiel 

Heb jij hart voor kinderen? Wil jij graag bijdragen aan een fijne lunchpauze voor een grote groep kinderen met veel energie? Ben jij geduldig, fijn in de omgang en beschikbaar tussen 10:30 en 13:30uur?
Heb je daarnaast een scala aan toffe activiteiten achter de hand en ben jij actief, sportief en energiek met genoeg ideeën om elke pauze een andere activiteit aan te bieden?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
Vanwege uitbreiding van ons aanbod zoeken wij een medewerker die minimaal 3 dagen per week ondersteunt bij de tussenschoolse opvang.

De Taken

Verzorgen van de opvang

 • Activiteiten
 • Begeleiding
 • Toezicht en veiligheid

Contactpersoon

 • Visitekaartje van de organisatie
 • Contact met leerkrachten en collega’s

Kwaliteit

 • Dienstverlening evalueren en bijsturen
 • Volgen van relevante trainingen en workshops

 

Competenties

 • Hart voor kinderen
 • Relevant diploma
 • Correct Nederlands sprekend
 • Betrouwbaar
 • Respectvol en rechtvaardig
 • Representatief

Wat bieden we jou?

Naast de leukste, groenste en meest dynamische werkplek van Rijswijk en omstreken bieden we een salaris conform CAO Sociaal Welzijn, dat afhankelijk van jouw ervaring en diploma ligt tussen de €1876 en €2307 bruto bij een fulltime dienstverband. Daarnaast beland je in ons gezellige team in informele sfeer en bieden we workshops, teambuilding en behoorlijk lekkere koffie. Wij bieden TSO op twee locaties in Rijswijk. Naar aanleiding van jouw profiel wordt bepaald welke locatie jouw werk zal plaatsvinden.

Interesse?

Tik jij alle boxen aan en word je enthousiast van deze vacature?
Solliciteren kan door jouw motivatie en CV te mailen naar jeugdwerk@donboscorijswijk.nl.

Vacature assistent welzijn

8-22 UUR PER WEEK
PER AUGUSTUS 2023

De gehele vacature lees je hier

Profiel

Ben jij niet bang voor Excel, neem je zonder moeite de telefoon op en werk je nauwkeurig? Kan je tegelijkertijd de inkoop doen, het koffieapparaat reinigen en een praatje maken met de vrijwilligers? We zoeken iemand die geduldig is, fijn in de omgang en zin heeft om aan de slag te gaan op een toffe werkplek met een kleurrijk team.

De vacature voor assistent welzijn is 8 uur per week, maar is uit te breiden naar maximaal 22 uur per week.

De Taken

Ondersteunen van het management

 • Inkoop
 • Archiveren
 • Telefoon aannemen
 • Notuleren

Administratie

 • Betalingen controleren
 • Presentie van de kinderen
 • Vrijwilligersbestand

Indien aangevuld met jeugdwerk (+14 uur):
Verzorgen van de tussenschoolse opvang

 • Activiteiten
 • Begeleiding
 • Toezicht en veiligheid

Competenties

 • Hart voor kinderen
 • Relevant diploma
 • Correct Nederlands sprekend
 • Betrouwbaar
 • Respectvol en rechtvaardig
 • Representatief

Wat bieden we jou?

Naast de leukste, groenste en meest dynamische werkplek van Rijswijk en omstreken bieden we een salaris conform CAO Sociaal Welzijn, dat afhankelijk van jouw ervaring en diploma ligt tussen de €1943 en €2200 bruto bij een fulltime dienstverband. Daarnaast beland je in ons gezellige team in informele sfeer en bieden we workshops, teambuilding en behoorlijk lekkere koffie.

Interesse?

Tik jij alle boxen aan en word je enthousiast van deze vacature?
Solliciteren kan door jouw motivatie en CV te mailen naar jeugdwerk@donboscorijswijk.nl.

Vrijwilliger worden?

Zonder vrijwilligers is het werk bij Don Bosco Rijswijk niet mogelijk en we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je wat meer wil weten over vrijwilligerswerk bij Don Bosco Rijswijk. Wij bieden naast leuke activiteiten voor de vrijwilligers, een oneindige stroom aan koffie en lekkers en ontelbare blije gezichten en schaterlachen een omgeving waarin jij je kan ontwikkelen en je thuis voelt.  We organiseren workshops voor de vrijwilligers over bijvoorbeeld onze visie en het werken met kinderen maar begeleiden je ook bij jouw vrijwilligerswerk en bieden een luisterend oor.

We zoeken vrijwilligers voor ons hele centrum en natuurlijk onze activiteiten. Denk maar eens aan alle kookworkshops, sportactiviteiten, vakantieactiviteiten, vakantiebos, jongerenavonden en overblijf waar we hulp bij kunnen gebruiken. Maar dat is niet alles wat we doen! We verhuren ook ons centrum en daar kunnen we altijd enthousiaste weekendbeheerders gebruiken die de mensen verwelkomen en zich thuis laten voelen op het centrum. Als laatste kunnen we ook altijd hulp gebruiken bij allerlei klusjes en onderhoud van het pand en de omgeving.

Zie jij jezelf deze activiteiten in goede banen leiden? Wil je in de toekomst deel uit maken van ons vrijwilligers team? Neem dan contact op met Isabel en mail naar isabel@donboscorijswijk.nl.

Vrijwilliger Activiteiten

Ben jij dol op werken met kinderen en heb je in een school vakantie nog een lege agenda? Dat komt goed uit want wij van Don Bosco Rijswijk hebben we altijd wat leuks!

Ieder jaar organiseren wij tijdens de schoolvakantie activiteiten. In de korte vakanties een paar dagen en in de zomervakantie het Vakantiebos; drie weken vol toffe activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Een speurtocht, een watergevecht, knutselen, dingen bouwen; zomaar een greep uit alle activiteiten die wij organiseren.

Ons team is nog niet compleet en dus zijn we op zoek naar nieuwe leiding en hulp bij activiteiten. Het is belangrijk dat je ook Engels spreekt. Moet jouw Engels een 10 zijn? Graag! Maar een 6 is ook goed. Tegenover deelname als leiding staat een vergoeding.

Vrijwilliger Opvang

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag komen de kinderen van de Mariaschool tijdens de lunch bij ons hun boterhammetje eten. Het is dan aan ons om ze veilig heen en weer te brengen van school naar ons centrum en weer terug. Overblijf bij Don Bosco is echter niet als alle anderen, we proberen elke dag net dat beetje extra te geven. Een gezellig praatje, lekker knutselen, een dansje voorbereiden of een trefbaltoernooi; niets is ons te gek!

Je kan Isabel mailen voor meer informatie.

Wij kunnen jouw hulp altijd gebruiken!

Vrijwilliger Beheer en Verhuur

Doordeweeks rond de middag en avond zit Don Bosco Rijswijk vol met allerlei hobby-activiteiten, en in de weekenden zijn er activiteiten georganiseerd voor familiefeesten, verenigingen en stichtingen. Deze activiteiten en feesten worden ondersteund door een enthousiast team aan beheerders.

Ook klussen wij continu aan ons mooie pand. Hiermee maken wij alles een stukje functioneler, mooier. Denk hierbij aan afwerking of techniek.

Wil je ook deel uit maken van ons team Beheer & Verhuur op Don Bosco Rijswijk? Wij zoeken nog:

 • Gastheer/-vrouw
 • Klusjesman/-vrouw
 • Weekendbeheerder

Interesse? Mail naar verhuur@donboscorijswijk.nl

De procedure - Hoe word ik vrijwilliger?

De procedure is als volgt:

 • de coördinator beoordeelt jouw motivatie en nodigt je uit voor een kennismakingsgesprek;
 • na het gesprek hebben zowel de coördinator als de vrijwilliger even bedenktijd;
 • bij het aangaan van de samenwerking wordt een Verklaring omtrent Gedrag aangevraagd, dit is kosteloos en een vereiste voor de samenwerking;
 • na de overeengekomen proefperiode tekenen we een vrijwilligersovereenkomst, deze kan altijd ontbonden worden, liefst in goed overleg.

Kom je stage lopen bij ons?

Don Bosco Rijswijk is een Erkend Leerbedrijf. Dat betekent dat al veel studenten bij ons een stage hebben doorlopen. Dit kan zowel op de afdeling jeugdwerk, alsook op de afdeling Beheer&Verhuur.

Wij bieden helaas geen stageplekken meer aan SMD, wel aan SCW of helpende zorg en welzijn.

Neem contact op voor meer informatie, zodat we kunnen kijken wat we samen mogelijk kunnen maken.

Interesse? Mail je motivatie en CV naar jeugdwerk@donboscorijswijk.nl

ESC Project 2023

Open for application: ESC June – September 2023. (minimum 2 months, maximum 4 months)
Read the organisation profile here

Apply through the European Youth Portal.

Project Description

Applications per email will not be considered.
Application deadline 31st of May 2023

 

ESC Long term Project 2023/2024

Open for application: Long term (9-10 months) project starting 6th of october 2023, ending 30th of June 2024.

 

Project Description

Apply through the European Youth Portal.

Applications per email will not be considered.
Application deadline 31st of July 2023

Our European Volunteers

Ons team is extra kleurrijk dankzij de aanwezigheid van Europese vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn voor langere periode bij ons, ze wonen in Nederland en werken als vrijwilliger bij Don Bosco Rijswijk.

Afgelopen periode (2021-2022) waren Maytee, Asier en Adela onderdeel van het programma en zij vertellen graag wat over zichzelf en hun tijd in Nederland en bij Don Bosco Rijswijk.

Oscar

My name is Oscar Montero and I am a student of the technical degree in Social Integration in Spain, during the last months I have done my internship in the Don Bosco Rijswick Foundation through the ERASMUS+ programme, and now that I have finished this stage I would like to tell a little bit about my experience through this writing.

To be honest, I didn’t choose Rijswick or even the Netherlands out of any particular interest in the country or the city, it was because of a set of coincidences that I ended up here, and honestly, I couldn’t be happier that I did.

It is always difficult to start somewhere new, and even more so if it is, as in my case, in another country. However, one of the things I value the most, is the support they have given me at all times, always present and willing to help me or solve any doubt, even when it was not related to the internship.

And I suppose that this is one of the things that most characterises this place, its closeness to people, the ease with which you feel included, the way in which they give you the opportunity to be part of everything… Of course, as long as the will accompanies, it could not be in any other way than starting from the desire of each person, the desire to participate, to want to get involved and to want to be part of something so beautiful and big…

When I arrived here I had no expectations about what the following months would bring, and I think that is why I end my experience in the best possible way, having met some of the wonderful people that make up this place, having experienced moments that I have enjoyed very much, and above all having learned a lot, having learned from the children, from the volunteers, from other interns and from the workers of this place.

I don’t know if this is a place where everyone feels comfortable, but I am sure that it is a place where everyone is welcome, where no one is judged, where diversity is accepted and valued, and where you can feel at home. This place aims to be a safe space for children and young people in Rijswick and Den Haag, a meeting place, a place to share, a space that is suitable for everyone, and I really believe that they achieve this daily.

I would really like this place to be much better known, because it has a huge potential to help children and young people. During these months I have had the chance to participate, design and dynamise activities for one of the groups I am most passionate about working with, children. And although I’ve had the opportunity to participate in different workshops and activities, what I’m most proud of is having been able to teach and educate through something that they enjoy so much, like playing. The limit when it comes to creating different games or scenarios to educate children is as far as the imagination goes.

It is a place that fortunately has wonderful facilities, some of them being: the theatre, having a large space for outdoor activities, kitchens for workshops, a room with various materials for crafts, a room with a multitude of costumes, elements and makeup for the settings, various multipurpose classrooms or even warehouses for the great diversity of play materials among other things.

However, what gives this place its special shine is not its facilities or resources, it is the people who make it up. From the people who pass through here briefly like me, to the volunteers and workers who have been here since they themselves were the children being cared for.

And if in the end the majority of people who pass through here feel this place as a home to come back to… I think, that everything can be more than said.

Maytee

Hallo allemaal! I’m Maytee (pronunciation up to your imagination), a volunteer here in Don Bosco. I’m 22 y/o (1999 here; I love my year of birth, because it’s the end of something and leaves the space for something else to begin – guess what? Yep, a new century). I come all the way from the other side of the Atlantic Ocean, from the not so small island of Cuba, and then moved to Italy at a young age. I’ve spent most of my life in Turin, a quite big (considering Italian averages) city. Quite different from where I used to live – a small village with only one main street. Still different from where I’m now – halfway (not mathematically correct).

So, I got my Bachelor degree in Business&Management, and decided to go for a change. Do you know that point in your life where you don’t know what to do next? Or you’re simply not ready to enter the average life? In that case you might look for an alternative, toch? That’s what happened. I didn’t want to live in my city much longer; don’t get me wrong, Turin is mooi (worth visiting) – just not my place. And if you don’t feel in the right place, what do you do? Exactly, you look for another one! Now, why the Netherlands? One answer I gave was quite basic, so I’ll avoid sharing it here. Let’s just say that Australia was not an option at the moment, and the Netherlands was the European country I was most interested in. Now, since we’re in the European topic, the question is: why not use the benefits of being a European citizen? Since I couldn’t find a why not, I went for it. I got to know about ESC some time ago (the year before university – moment of indecision), but I let it aside for a while (3 years, apparently). I had been wanting to do some volunteering for a long time, but never found enough motivation and willingness to act. But this summer I finally did. It’s like a potion, whose ingredients are: exploring, experiencing, opening your mind, new opportunities and, at the same time, doing something good for you and the others. To this, let’s add liking children, and all is set; so, puff, here goes Maytee in the Netherlands.

Zo, dit is van mij, someone looking forward to find their place in the world.

Asier

Hi my name is Asier Martinez Tomas, I`m 23 years old and I`m from a little town near to Barcelona. Before coming here to do voluntary work, I studied a higher cycle of forestry management, apart from having previously studied at high school and one year of the social baccalaureate.
I have worked in many different jobs in different places, as a waiter, cook, in the warehouse of a factory,…
Apart from working and studying I have done various types of voluntary work and experiences such as working as a social educator in a center with children from dysfunctional families, living in Edinburgh (Scotland) and Swansea (Wales) studying English.

There are several reasons why I have chosen this volunteering, but I chose it mainly because of the values that Don Bosco brings and the desire to help everyone, the elderly, young children, refugees, etc….
Without any profit motive they welcome children in their centre who can come to learn all kinds of things such as cooking, woodworking, sports,… but above all to have fun and have a good time.
Then there are the activities they have for older people who live alone and can come to have a coffee/tea and do all kinds of activities such as painting, drawing, sewing, among many other things.
The other thing that I find very interesting is the good atmosphere that exists between the workers and the good communication between them, because of the many meetings that are held in which everyone can give their opinion, comment on things that could be improved, and all kinds of things that they think should be discussed among the whole Don Bosco family.
In short, working at Don Bosco makes you feel fulfilled as a person, learn many new things and above all have a good time at the same time you work.

Adela

Hello! My name is Adela, I’m 20 years old and I’m from Barcelona, Catalonia.
Although I find it very difficult to define oneself, I like to consider myself as an open-minded and social person, who likes to help in any way she can.

About three years ago I came to Don Bosco as a guest to see a friend who was a European volunteer at the time. I stayed for about ten days, during which I was able to participate in some of the activities there, and I fell in love with the spirit of the project.
I have always loved to be with children and I am always happy to take part in creative, growing and learning projects.

Some time ago I went through a difficult period due to different health problems, nothing serious, but they kept me from having a full and carefree life.
I think I felt the need to prove to myself that these health problems did not define me as a person and would not prevent me from having a full life, but rather that I was capable of moving forward on my own and overcoming the difficulties by giving the best of myself.

I think this influenced me in wanting to become an European volunteer, to meet new people, going to another country with a different culture, a different climate…
But above all, it was because the work to do seemed wonderful to me, and being with children and trying to give the best of myself to contribute to others at the same time as learning fills me with energy 🙂